Nie wszyscy wiedzą, że w zaciszu własnego domu można nie tylko wyciskać zdrowe, aromatyczne i smakowite soki, ale też naturalny olej, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienne posiłki. Urządzeniem, które może być w tej kwestii bardzo pomocne, jest domowa prasa do oleju.
Olej własnej produkcji
Słowo „domowa” jest tu szczególnie istotne. Prasa – mimo olbrzymiej siły roboczej – jest relatywnie niewielka. Dzięki niej można skutecznie wytłoczyć nawet 80 procent oleju znajdującego się wewnątrz ziaren. Co więcej, proces pozyskiwania tegoż oleju odbywa się na zimno. To z kolei oznacza, że gotowy produkt jest nie tylko gotowy do spożycia, ale też zawiera znacznie więcej substancji odżywczych, niż olej pozyskiwany na gorąco.
Jak to działa?
Sposób działania prasy jest bardzo prosty. Urządzenie wyposażone jest w silnik, przekładnię i płaszczyznę roboczą, której zadaniem jest miażdżenie podanych na nią ziaren. Co ważne, proces ten trwa dość krótko i zwykle jest bardzo wydajny. Co ważne, prasa do oleju posiada też specjalny układ sterowania, który dostosowuje siłę nacisku urządzenia do rodzaju konkretnych ziaren. Inaczej więc wygląda program odpowiedzialny za pozyskiwanie produktu z sezamu, a inaczej z ziaren słonecznika.
Funkcjonalna prasa olejowa
Większość nowoczesnych, domowych pras jest zaprojektowana w taki sposób, aby korzystanie z nich było maksymalnie bezpieczne. Konstrukcja płaszczyzny roboczej nie została wykonana z tworzywa sztucznego, dzięki czemu mikroplastik nie będzie już krążył w oleju. Co więcej, zastosowanie płaszczyzny stalowej pozwala na znaczne wydłużenie jej żywotności i to nawet w przypadku bardzo twardych ziaren. Większość domowych pras wyróżnia się też bardzo niskim poborem energii. Urządzenia te mają moc zaledwie kilkuset Watt, dzięki czemu ich eksploatacja jest dosyć tania.
Podsumowując, domowe tłoczenie oleju nie wymaga posiadania skomplikowanych i drogich urządzeń. Wręcz przeciwnie – wystarczą do tego celu zwykłe, proste maszyny kuchenne o stosunkowo niewielkiej mocy użytkowej.